10 gode iPad-råd til dit barn

10 gode iPad-råd til dit barn
Selv om denne artikel er henvendt til forældre, så er den også meget fornuftig for os der møder de nye brugere i skolen.
Denne artikel er sakset fra Tænk den 11. maj 2015.
Artiklen er skrevet at Anette Høyrup/ foto Thinkstock

Skolestart betyder den første iPad, tablet eller smartphone for mange børn. Det er fint at være på og sjældent farligt, men derfor gør det jo ikke noget at være på den sikre side. Få 10 gode råd til en tryg it-start for nybegyndere.

1. Slå køb i apps fra og udlever ikke din kode

Spil-apps rettet mod børn giver ofte mulighed for, at de kan købe ting eller point undervejs i spillet for rigtige penge.
Adgangen til at købe kan du slå fra i ’Indstillinger’, hvis du ikke ønsker denne mulighed, eller du kan undlade at oplyse betalingskoden til dine børn.

2. Brug kælenavne til de forskellige spilleprofiler

Nogle virtuelle verdener, som Moviestar Planet og Momio, er åbne for alle, så enhver kan se dit barns profil og leg.
Beskyt privatlivet ved ikke at skrive barnets fulde navn på figurerne. Brug forkortelser eller kælenavne i stedet. Vennerne skal nok finde hinanden alligevel.

3. Gør ikke andre kede af det

Opslag og billeder på nettet kan spredes i meget stort omfang og i løbet af ingen tid, så derfor kan selv små drillerier få store konsekvenser for den, det går ud over.
Tal med dit barn om, at man ikke bør dele billeder eller information om andre, hvis det kan risikere at såre nogen.

4. Husk, at nettet husker

Sociale mediers lukkede grupper eller chatuniverser er ikke sikre steder for hverken hemmeligheder eller følsomme oplysninger.
Venner på Instagram og Facebook kan uden videre kopiere, gemme eller lægge indholdet op alle mulige andre stedet på nettet.
Børn kan med fordel lave ”alle-testen”, inden de deler. Altså: Del kun noget, som alle må se for altid.

5. Indstil privatlivsindstillinger og slå ”trackingcookies” fra

Konsekvenserne af alle de spor, dit barn efterlader på nettet, er svære at overskue. Det er ikke til at vide, hvad oplysningerne om dit barns adfærd på nettet vil blive brugt til på sigt.
Begræns derfor spredningen af oplysninger og reklamer målrettet til dine børn. Det kan du gøre i ’Privatindstillinger’ på de sociale medier og i ’Indstillinger’ i browseren.

6. Tjek aldersvejledningen på spil

Mærkningsordning for spil findes ikke i Danmark, som det ellers kendes fra biograffilm. Men den internationale pegi-ordning kan godt bruges som pejlemærke.
Læs længere nede på siden, inden appen installeres, så du lige sikrer, at egnetvurderingen ikke er 17+ på det ønskede skydespil.

7. Pas på levende reklamesøjler

Blogs og videoer på YouTube produceres bl.a. af børn og unge og kan være underholdende at følge for børn.
Tal med dit barn om, at vidoer og blogs også kan være skjult reklame, fordi børnene anmelder ting, som de får tilsendt gratis af producenterne. De rosende ord skal derfor tages med et gran salt.

8. Aftal en tidsbegrænsning

Nettet er sjovt at være på, men undersøgelser viser også en sammenhæng mellem overforbrug og ringere koncentrationsevne og sociale- og faglige kompetencer.
Udtrykket ”Alt med måde” duer derfor også i den digitale tidsalder, så aftal en tidsbegrænsning med dit barn for brug af nettet.

9. Sluk elektronikken, når det er sengetid

’Push-meddelelser’ findes i flere tjenester og sender en lind strøm af ’remindere’, som får tablet eller smartphone til at bippe hele natten. Slå dem fra, hvis du kan.
Sluk for dit barns tablet og smartphone om natten. Det er godt både for strømmen og nattesøvnens skyld, og både tablet og barn er genopladet til næste skoledag.

10. Vær selv en god rollemodel

Nybegyndere kan have svært ved at lære gode netvaner, hvis forældrene selv er online konstant, tjekker Facebook under aftensmaden eller lægger billeder op af børnene, uden at de er indforstået med det.

Husk derfor også selv at følge de ovenstående råd.

Dette indlæg blev udgivet i Inspiration og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.