Gode råd: Sådan hjælper du en cutter

Den 5. april havde DR2 en interessant udsendelse om at være cutter.
I den forbindelse havde DR.DK/levnu en artikel om hvordan man hjælper en cutter.
Du kan se udsendelsen i bunden af dette blogindlæg.

Sakset fra DR/DK: http://www.dr.dk/levnu/psykologi/gode-raad-saadan-hjaelper-du-en-cutter

Landsforeningen for spiseforstyrrelser og selvskade, LMS, har telefonrådgivning om selvskade.

Normalt har telefonerne åbent fra mandag til torsdag fra 16:00- 20:00. Telefonnummeret er 70101818.

Foruden LMS’ telefonrådgivning kan du herunder få gode råd fra en psykolog, en far til en selvskadende pige – og en pige, der skærer i sig selv.

Psykologen: Undgå dramatik

Psykolog ved børnepsykiatrisk afdeling på Bispebjerg Hospital, Lotte Rubæk, giver et godt råd til forældre og andre, der har kontakt til en ung med selvskade.

– Hvis man som forælder første gang oplever, at ens barn har skadet sig selv, er det vigtigt ikke at være for dramatisk omkring det og ikke gå i panik. Det kan nemlig være årsagen til, at barnet i første omgang ikke har villet sige noget, fordi det har været bange for den helt store reaktion.

Så det er vigtigt at finde en balance mellem ikke at være for omsorgsfuld omkring selvskaden, sådan at barnet gerne vil snakke med en, selvom de ikke har blod dryppende ned af armene.

– Det er vigtigt at snakke meget om, hvordan barnet har det, men ikke lige i kølvandet på selvskade – gør det på et andet tidspunkt. Bliv ikke for bebrejdende. Der er forældre, som i afmagt og frustration kan finde på at straffe sine børn. De kan finde på at straffe dem med, at nu må de ikke gå ud de næste 14 dage. Skamfuldhed vil på sigt forværre selvskaden. Det gælder jo også for klasselæreren der kommer i kontakt med selvskadende personer.

Forælderen: Spørg ind til dit barn

Generelt bør forældre være opmærksomme, hvis de unge altid har tildækkede arme og ben – også om sommeren.

Og hvis de trækker sig socialt i skolen og isolerer sig i hjemmet. Johnny Bakø, far til, Emilie, en 17-årig pige, der har skadet sig selv i seks år, giver følgende gode råd.

– Det ville være rigtig godt at have modet som forælder, fordi det kræver faktisk noget mod, at spørge sit barn, hvad der foregår. Eller på en eller anden måde komme ind under huden på dem, få dem til at fortælle, hvis der er noget. Fordi de unge går rigtig meget for sig selv med tingene. Og alligevel ikke for sig selv, fordi de deler det rigtig meget på de sociale medier.

– De har ikke afløb for dem andre steder end på skrift f.eks. på Instagram og på Facebook. Man skal være opmærksom, hvis de i timevis sidder med næsen i en Ipad. Det er der, det sker. Så man skal have modet som forælder til at spørge ind til tingene, og det er skide svært. Det ved jeg om nogen. Børn har det også med at holde mund, hvis man spørger dem for meget. Det starter med fortrolighed. Det er kodeordet. Har man ikke det, så kan man lige så godt lade være.

Cutteren: Snak med nogen

Sofie på 17 år, som har skadet sig i det skjulte i seks år, giver et råd til de unge, der skader sig selv.

– Det vigtigste er at snakke med en voksen om det. Altså om det så er, at man lærer at være tryg ved sin danselærer, sin mor eller far eller et andet familiemedlem, bare det er nogen, som kan hjælpe en, så man ikke går alene med det. Det er rigtig ensomt, og det er et tungt emne.

https://www.dr.dk/tv/se/cutting/cutting-de-oversete-sar

Dette indlæg blev udgivet i Inspiration og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.