Klodernes kamp af Orson Welles

Vi har alle hørt om hørespillet “Klodernes kamp”, men hvad er virkelighed i den historie og hvordan var hørespillet egentlig?
Marsboerne landede på en mark udenfor Princeton lidt over otte en mild og overskyet oktober aften i 1938. Et musikprogram med populære dansemelodier blev afbrudt af nyhedsbulletiner og reportager fra den store cylindriske metalgenstand, der havde ramt en mark med et jordskælvs kraft. Den udsendte en syngende lyd og begyndte pludselig at bevæge sig og noget – eller nogen – kravlede ud.
Sådan lød det i hvert fald i radioen, hvor Orson Welles hørespil Klodernes Kamp blev sendt direkte. Myterne har senere overdrevet det massehysteri, som radioteaterstykket skabte og fortalt om titusinder af amerikanere, der forlod deres hjem og flygtede op i bjergene, ja nogen skulle endda have begået selvmord. Sådan var det ikke, men der opstod både panik og angst – og aviserne skrev i ugerne efter 12.500 bekymrede og forargede artikler.

Det må være oplagt at lytte til denne originale indspilning af “Klodernes Kamp” med eleverne i engelskundervisningen. Det er masser at snakke om, bl.a. det amerikanske sprogs udvikling, mediernes påvirkning af os, genren mockumentary (fiktions dokumentarisme) og meget mere.

Sakset fra DR Radiodramas Facebookside: https://www.facebook.com/DRradiodrama/posts/850110371765359

Dette indlæg blev udgivet i Øvrige fag og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.