Google-midler skal bruges til nye værktøjer for udgivere
– Når Daisy-konsortiet har vundet midlerne til projektet, er det for at skabe det fundament, der skal til for, at udgivere i hele verden får lettere ved at udgive tilgængelige materialer, fortæller Notas direktør Michael Wright.
Midlerne skal nemlig bruges til at lave globale vejledninger, certificering i tilgængelighed og nye værktøjer til at udgive tilgængeligt.
Og derudover skal indsatsen også evaluere, om gængs oplæsningsudstyr understøtter det fundament for tilgængelighed, indsatsen skal udvikle.
300.000 danskere har læsehandicap
– Også i Danmark er teksters tilgængelighed et stort problem. Langt størstedelen af tekster lever ikke op til grundlæggende standarder for tilgængelighed, fortæller direktør Michael Wright.
Derfor reproducerer Nota allerede udgivne e-bøger og gør dem tilgængelige for de ca. 300.000 danskere med diagnosticerede læsevanskeligheder.
– Nota arbejder også sammen med forlagene for at sikre, at nye bøger produceres i tilgængeligt format, så reproduktionen i fremtiden kan undgås, fortæller direktør Michael Wright.
Under 10 pct. af verdens bøger er tilgængelige for læsehandicappede
På verdensplan er tilgængelige udgaver af tekst og bøger et stort problem.
Under 10 pct. af al verdens tekst er tilgængelig for læsehandicappede, ifølge World Blind Union, verdenssammenslutningen for blindeorganisationer.
Det problem skal midlerne fra Google nu forbedre på et helt basalt niveau.
Mere information på Daisy-konsortiets hjemmeside (engelsk)
Mere information fra Google om Daisy-konsortiets projektmidler på Google-initiativets hjemmeside(engelsk)
Af Morten Nielsen