Sådan bliver skolestarten bedst

videnskab-dk

Den 8. august bragte videnskab.dk en spændende artikel om hvordan man gør skolestarten så god som overhovedet muligt.
Det har de gjort ved at samle henvisninger til en stor mængde artikler de har skrevet i årenes løb om netop dette emne.

Sakset fra Videnskab.dk.

Sådan bliver skolestarten bedst

Klokken ringer i dag ind for første gang for tusindvis af nye folkeskolelever. Men hvordan kommer man bedst fra skolestart? Videnskab.dk har samlet forskernes bedste bud, der bl.a. inkluderer opskriften på den bedste lærer og den sundeste madpakke.

Gode lærere, flere undervisningstimer, en sund madpakke og fysisk aktivitet er ifølge videnskaben nogle af hovedingredienserne for en god skolestart og folkeskoletid.

Skrevet af: Louise Schou Drivsholm

I dag og resten af ugen starter tusindvis af forventningsfulde og spændte børn i landets børnehaveklasser. Bag dem står omkring dobbelt så mange forældre, som formentlig vil gøre hvad som helst for, at deres børn kommer godt fra start i den danske folkeskole. Men hvad ved videnskaben egentlig om den gode skolestart og den gode hverdag i folkeskolen?

Vi har samlet en række artikler fra Videnskab.dk’s arkiv, der handler om alt fra lærere til madpakker, og som forhåbentlig kan bidrage til, at de ti års skolegang bliver skudt i gang på bedst mulige måde.

Den gode lærer skaber motivation Noget af det første, de nye skoleelever bliver mødt af i disse dage, er lærerne, som på mange måder er hovedpersonerne i folkeskolen. De fleste husker formentlig, hvordan en god lærer har været afgørende for skoleglæden eller forståelsen for matematik.

Dygtige lærere er det vigtigste for undervisningen, viser forskning fra New Zealand. Og så er det jo heldigt, at amerikanske forskere har sammensat opskriften på den perfekte lærer.

Den gode lærer spiller også en nøglerolle for motivationen i skolen, som ifølge dansk forskning ikke skal findes hos den enkelte elev, men skabes i skolen.

Undervisning, ikke lektier, gør dygtigere

Selvom en god lærer ved tavlen er vigtig, drømmer forældrene til de mange nye elever, nok især om at få glade børn hjem fra skole hver dag.

Opskriften på skoleelever i trivsel er selvbestemmelse, kompetence og samhørighed, skriver en dansk forsker.

Udover at være glade børn, skulle de nye skoleelever også gerne blive kloge børn. Og jo flere timer de tilbringer på skolebænken, jo klogere bliver de faktisk. Mere undervisning giver nemlig højere karakterer, ifølge et dansk studie.

Lektier har til gengæld ikke den store effekt, medmindre der er rum til kreativitet.

Hvis de kommende elever en dag skal slutte deres folkeskoletid med høje karakterer, er det desuden en fordel at gå i en klasse med få andre elever.

Spis brød til

»Uden mad og drikke duer helten ikke,«  lyder et gammelt dansk ordsprog. Det gælder bestemt også på skolebænken, hvor et sundt og nærende måltid midt på dagen er vigtigt for de nye skoleelevers læring.

Ifølge lærere på fire norske skoler giver et tilbud om mad i skolen eleverne mere energi, og de er mindre trætte i skoledagens sidste timer.

Hvis der ikke er en madordning på skolen kan en god madpakke også give et boost til indlæringen – og mere tilfredse børn i spisepausen. Vi har tidligere snakket med en ernæringsforsker om, hvordan man bedst sammensætter en sund skolemadpakke.

Men sundheden bør ikke begrænses til spisefrikvarteret. Fysisk aktivitet på skoleskemaet gavner også helbred og indlæring hos børn og unge. Eksempelvis kan fodbold på skemaet et par gange om ugen få skoleeverne til at få det bedre.

Det aktive indslag på skoledagen har også den fordel, at det typisk foregår udenfor. Og frisk luft kan også hjælpe til at forbedre børnenes præstationer.

Link til den originale artikel: http://videnskab.dk/kultur-samfund/saadan-bliver-skolestarten-bedst

Dette indlæg blev udgivet i Inspiration og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.