7 råd til den perfekte lur

I næste uge er det efterårsferie. Det må da være et oplagt tidspunkt at øve sig på at tage den perfekte lur.

Artiklen er sakset fra Søndagsavisen.

Hvis du vil tage en lur, er det ikke helt ligegyldigt, hvordan du gør det.

30. MAJ 2016 AF MIA QVIST SCHEELSBECK, ALLER MEDIA

Din lur må ikke vare mere end 25-30 minutter. Sover du mere, ender du med at være mere træt, når du vågner igen.

lur

Foto: Colourbox

Har du en periode, hvor du ikke helt får nok søvn om natten, eller er du bare mere træt, end du plejer at være, er litervis af kaffe nok ikke den bedste vej frem.

En lille lur ved middagstid kan til gengæld være en god og effektiv måde at få mere energi på – også selvom du er på arbejde. Forskning har nemlig vist, at en lur kan modvirke de negative effekter fra søvnmangel, booste energiniveauet og produktiviteten samt forbedre vores kognitive funktion, siger søvnekspert Michael Breus, der har speciale i søvnforstyrrelser og som er forfatter til en række søvnbøger, til Huffington Post.

En lur er dog ikke bare en lur. Hvis den skal virke optimalt, er der en række krav, den gerne skulle opfylde.

Her får du syv råd fra Michael Breus om den perfekte lur:

1) Drop luren, hvis du lider af søvnløshed

Har du en periode med søvnproblemer, kan en lur midt på dagen virke som et fint supplement til nattesøvnen. Men lider du af søvnløshed, hvor du enten ikke kan falde i søvn eller kan opretholde en stabil søvn, kan middagsluren bare gøre det endnu sværere for dig at få din nattesøvn.

Forskning har nemlig fundet frem til, at det at undgå lure kan forbedre søvnen hos dem, der lider af insomni, og tager du en middagslur, kan det forlænge den tid, du er om at falde i søvn, siger Michael Breus.

2) Sov kun i 30 minutter

Din lur må ikke vare mere end 25-30 minutter. Sover du mere, falder du ind i en dybere søvn, og dermed ender du med at være mere træt, når du vågner igen.

– Har du nogensinde taget en lur og været mere træt, når du vågnede op igen? Det er det, der sker – du sover for længe, og du kommer ind i nogle søvnstadier, der er svære at komme ud af igen, udtaler Michael Breus.

3)Har du tid til en lang lur?

Hvis du er meget træt, kan du prøve at forlænge din lur til 90 minutter. Så når din krop nemlig ind i den dybe REM-søvn, hvilket kan afhjælpe din søvnmangel, og ud igen. Og du bliver dermed ikke revet ud af et søvnstadie, skriver Huffington Post.

– En gennemsnitssøvncyklus er på 90 minutter. Så enten skal du tage en lur på 25-30 minutter, ellers skal du tage 90 minutter. Det kommer an på, hvor meget tid du har, og hvordan du vil have det, når du vågner, forklarer Michael Breus.

4) Prøv en koffeinlur

Drik hurtigt en kop kaffe og tag herefter en lur på 20 minutter. Koffeinen vil sætte ind, når du vågner, og du vil hermed føle dig frisk i flere timer efter.

5) Prøv en gåtur i stedet for en lur

Mange kan føle sig ganske trætte efter frokosten og have lyst til en lur. Men en gåtur på 15 minutter i den friske luft kan faktisk give dig et energiboost.

– Hvis du normalt bliver træt mellem kl. 13 og 15, som mange gør, behøver det ikke at betyde, at du har brug for en lur. Det kan være, du har brug for sollys. Din kropstemperatur falder på dette tidspunkt af eftermiddagen, og det sender et signal til hjernen om at producere søvnhormonet melatonin. Så at gå ud i sollyset, hvor melatonin ikke kan blive produceret, kan afhjælpe trætheden, forklarer Michael Breus.

6) Drop luren efter kl. 16

Hvis du mangler søvn og har brug for en lur, skal du gøre det inden kl. 16. Det har kroppen bedst af, og det kan i øvrigt også forstyrre din nattesøvn, hvis du sover for sent på dagen, siger søvneksperten.

7) Selv 10 minutter kan gavne

De helt korte lure kan faktisk også have en gavnlig effekt, siger Michael Breus.

En undersøgelse helt tilbage fra 2002 har vist, at det at hvile sig i bare i 10 minutter, kan øge din opmærksomhed efter en dårlig nats søvn.

Kilde: www.Huffingtonpost.com

Link til den originale artikel: http://www.sondagsavisen.dk/familien/2016-05-30-7-rad-til-den-perfekte-lur/

Dette indlæg blev udgivet i Inspiration og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.