Sådan roser du, så det virker

Online magasinet ”nordic parenting” bragte i november 2016 en artikel om hvordan man roser sit barn så det fremmer børnenes udvikling mest muligt.
Selv om artiklen er henvendt til forældre, giver den bestemt også inspiration til os, som undervisere.

Hør forsøget genfortalt på denne video:

Sakset fra “nordic parenting” den 16. november 2016
Skrevet af:
Sofie Münster

Man tror det måske ikke, men noget af det, der ser ud til at gøre den absolut største forskel for, om børn tror på, at de kan, er måden vi forældre roser vores børn på. Det betyder faktisk så meget, at det forudsiger små børns motivation i skolen fem år senere.

I denne artikel kan du læse mere om forskernes forsøg – og nederst kan du finde helt konkret inspiration til, hvordan du kan rose, så det virker,

 Måden vi roser på, former børns tro på, at de kan

En af verdens førende motivationsforskere, professor Carol Dweck fra Stanford University, har brugt en hel karriere på at undersøge, hvad der giver børn en grundlæggende tro på, at de kan lære, selvom det nogle gange er svært eller de oplever nederlag og fejltagelser.

Og noget af det, der ser ud til at være vigtigst, er, om vi som forældre roser vores børn for deres resultater eller om vi roser dem for deres indsats.

I et af hendes mest kendte forsøg (se det forklaret på video nedenfor) gav forskerne en gruppe børn nogle opgaver, de skulle løse, hvorefter børnene blev delt i to grupper, der fik to forskellige typer ros: Den ene gruppe blev rost for deres intelligens (”wow, det er et virkelig flot resultat … du må være meget klog”), mens den anden gruppe blev rost for deres indsats (“wow, det er et virkeligt flot resultat … du må have arbejdet meget hårdt”).

Herefter gav forskerne børnene nogle endnu sværere opgaver for at se, hvad der så skete. Og her viste det sig, at de børn der var blevet rost for, hvor kloge de var, klarede sig markant dårligere end de børn, der var blevet rost for deres indsats.

Til slut fik børnene nogle opgaver, som var på præcis samme niveau, som da de startede – og endnu en gang havde måden børnene var blevet rost på sat sig spor: De børn der var blevet rost for, hvor dygtige de var, klarede sig DÅRLIGERE end første gang de lavede opgaverne, mens de børn, der var blevet rost for deres indsats, klarede sig markant BEDRE, fordi de brugte mere tid på opgaverne og var mindre bange for at fejle.

Resultaterne af forsøget var så overraskende, at forskere siden har gentaget forsøget et antal gange med børn fra forskellige baggrunde og i forskellig aldre – hver gang med samme resultat.

Men hvorfor betyder måden vi roser på så meget?

Det, vi roser, er det, børnene tillægger værdi

Når børn bliver rost for deres intelligens, dygtighed og resultater, så er det, de tager med sig videre, at det er vigtigt at være klog. Og for at sikre, at de bliver ved med at “se kloge ud”, begynder de helt ubevidst at søge færre udfordringer, vælge de lette opgaver og gør de ting, som de ved med sikkerhed, at de får succes med.

Bliver børn derimod rost for deres indsats og proces, så erfarer de, at det, der betyder noget, er, at de forsøger at blive bedre. Og den selvopfattelse giver simpelthen børnene mod på at kaste sig ud i selv meget svære opgaver – ligesom det har vist sig, at de i langt højere grad bevarer engagementet og gejsten i opgaveløsningen, selv når de fejler.

Senest har et nyt studie fra et andet hold forskere sågar vist, at måden vi roser børn på helt ned i 1-3 års alderen forudsiger børnenes motivation og mod på at fejle fem år senere.

Helt små børn, der bliver rost for deres indsats, får ganske enkelt et mere positivt syn på udfordringer og en større tro på, at de kan lære noget nyt og svært, hvis bare de arbejder for det.

Selvom det måske lyder lidt “nemt”, så er det altså bevist, at de ord, vi bruger i helt almindelige (og på overfladen ret ubetydelige) hverdagssituationer, har stor betydning for, hvordan børn opfatter sig selv og deres muligheder. Og det er jo faktisk ret fantastisk, fordi det betyder, at det med at have mod på udfordringer, er noget vi allesammen kan lære vores børn:

Fremhæver vi det, børnene er (kloge, dygtige, talentfulde osv.), bliver de usikre på de situationer, hvor de ikke er det, fx når noget er svært, når de fejler eller når de oplever et nederlag. Fremhæver vi omvendt det, de gør (at de ikke lader sig slå ud af modgang, at de træner hårdt, osv.), føler de sig ikke som en fiasko, bare fordi deres resultat ikke er perfekt, eller de er nødt til at kæmpe hårdt for at lære noget.

Men hvordan omsætter man denne viden til hverdagen? Nedenfor har du fire konkrete punkter, som fremhæves af forskerne:

1. Ros børnene for det, de gør

Prøv om du kan vænne dig til altid at rose på en måde, der fremhæver dit barns indsats, handlinger og strategier.

Som tommelfingerregel er det godt at undgå formuleringer som “hvor er du dygtig”, “du er så klog…” og “det har du da vist talent for…” for i stedet sige ting som: “Jeg lagde mærke til, hvordan du holdt humøret højt/arbejdede hårdt/blev ved med at prøve/valgte den svære opgave/tog ansvar for at lære noget.”

2. Ros ikke børnene for det, de kan i forvejen – men når de prøver at lære noget nyt

Det lyder måske lidt hårdt, men når børnene for tiende gang viser os, at de kan noget, så er det altså ikke længere “wow”.

Derfor er det godt at fokusere på at rose børnene, når de kæmper for at lære nye ting, også selvom de fejler en masse eller har rigtig svært ved det: “Sejt, at du kæmper”, “godt, at du forsøger” eller “hele pointen er netop at kaste sig ud i det, også selvom man ikke ved, om man kan – det skal du endelig blive ved med at gøre”.

Hvis børnene er gået i stå, og det, de gør, ikke virker, kan du sige: “Meningen er ikke, at du skal kunne alting på en gang. Fortæl mig, hvad du har prøvet indtil nu, så kan vi sammen finde ud af, hvad du kan prøve at gøre i stedet…”

Når børnene omvendt viser dig ting, som du ved, at de kan i forvejen, kan du gøre det til en vane at opmuntre børnene til at søge nye udfordringer: “Sejt. Hvad er så det næste du skal?” eller “hvad kunne du have gjort for at gøre endnu mere ud af det?”

3. Følg ros op med interesse

De fleste mennesker elsker at blive rost. Det betyder, at vi typisk har vores børns udelte opmærksomhed, når vi gør det – og derfor er det en god lejlighed til at hjælpe børnene med at blive klogere på sig selv, deres udvikling og de strategier de har, som virker.

Når du har rost dit barn for noget, er det derfor oplagt at følge det op med spørgsmål som: “Fortæl mig, hvad du gjorde for at…”, “gjorde du noget anderledes, end du plejer?”, “hvad sagde du til sig selv, da det var svært?” og “har du lært noget, som du kan bruge næste gang, du skal lære noget nyt?”.

Nogle gange kan det måske endda være bedre helt at droppe rosen og ganske enkelt udskifte den med interesse, hvor vi spørger ind til børnene og får dem til at fortælle os om deres tegning, legotårn, skoleopgave eller computerspil.

Når vi har lidt is i maven og på en begejstret og engageret måde viser interesse frem for at rose, vænner vi nemlig børnene til at bedømme sig selv (“hvad er det, der gør mig stolt”, “hvornår synes jeg selv, at jeg gjort det godt” osv.). På den måde undgår vi, at børnene vænner sig til, at deres tegning eller tårn først har en værdi, når de er blevet bedømt af andre. Dette er en af de vigtigste nøgler til, at børn kan føle sig kompetente som mennesker.

4. Ros ikke hvad som helst

Ofte kan vi måske som forældre føle, at vi skal ‘gøre det godt igen’, hvis vores børn har haft svært ved noget. Vi siger “jamen JEG synes altså, at du er dygtig” eller “jeg tror på, at du kan”, når de er skuffede over sig selv eller har vanskeligheder med at kunne noget.

Men hvis vores børn reelt er faldet igennem med et eller andet (komplet misforstået en skoleopgave, modstanderen har fejet gulv med dem i en sportskamp, eller et kreativt projekt, som er gået noget så læsterligt i vasken), så ved de det godt selv.

De er faktisk så pinligt bevidste om det, at det kan virke stik mod hensigten, hvis vi forsøger os med det, som de oplever som total virkelighedsfornægtelse. Det tegner nemlig meget let et billede af, at vi som forældre tror, at de kan meget mere, end de egentlig kan, og at de derfor vil skuffe os, når de ikke lykkes.

Derfor er det langt bedre, hvis vi bare er helt ærlige om, at det er træls, når noget går i fisk og samtidig opmuntrer dem til at kæmpe videre: “Ja, det er rigtigt – det gik ikke denne her gang. Lad os tale om, hvad du kan gøre anderledes næste gang…” eller “du har bare ikke lært det – endnu”.

Vil du vide mere?

Artiklen baserer sig på forskning fra professor ved Stanford University, Carol Dweck, “Mindset: How You Can Fulfil Your Potential” (London: Constable and Robinson, 2012); Carol Dweck, “Carol Dweck Revisits the ‘Growth Mindset’”, Education Week, 22. september 2015, Temple University: “Child development: The right kind of early praise predicts positive attitudes toward effort” (februar 2013).

Link til den originale artikel: http://nordicparenting.dk/2016/11/16/bedste-foraeldre-kan-goere-deres-boern-tror-paa-kan/

Dette indlæg blev udgivet i Inspiration og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.