30 minutters gåtur kan redde din arbejdsdag

En halv times gåtur midt på dagen gør stillesiddende kontormus i bedre humør, så det er sjovere at være på arbejde, viser ny forskning. Dansk forsker bag vil nu undersøge, hvordan man strikker den perfekte gåtur sammen.
(forskningen er lavet på “inaktive kontoransatte”, men jeg tror nu nok man kan overfører resultaterne til ansatte i det danske skolevæsen)

Sakset fra videnskab.dk den 5. februar 2015. Link til den originale artikkel
Af: Thomas Hoffmann, journalist
Hvis du synes, det er lidt tungt at være på arbejde, kan det være, du skulle se at komme udenfor.
Ny dansk forskning viser, at bare en halv times gåtur tre gange om ugen øger din begejstring, evnen til at slappe af og nedsætter følelsen af nervøsitet og stress betydeligt. Kort sagt; du kommer i bedre humør.
»Det er et vigtigt resultat, fordi humørændringer kan have konsekvenser for produktiviteten på arbejdspladsen.«
»Men også for den enkelte er det utrolig vigtigt, fordi vores humør er en meget stor del af vores velvære, og velvære ved vi fører helsefremmende aktiviteter med sig. Med andre ord: Jo bedre vi får det af at gå en tur, des mere sandsynligt er det, at vi vil blive ved med at gå, og jo sundere bliver vi, både fysisk og psykisk,« siger ph.d. Cecilie Thøgersen-Ntoumani, professor ved Curtin University i Australien.
 
En halv times gåtur gør forskel på selve dagen
Cecilie Thøgersen-Ntoumani har lavet sin undersøgelse på 56 ansatte ved University of Birmingham, hvor hun selv tidligere har været ansat.
Ingen af deltagerne rørte sig synderligt til daglig, men gennem 10 uger skulle de i tre hverdage, samt to gange i weekenden, gå en tur udenfor i 30 minutter. Det er den anbefalede minimumsgrænse for, hvor meget man bør røre sig om dagen. 
To dage om ugen rapporterede deltagerne gennem en app om deres følelser, både morgen og eftermiddag. Appen gjorde det muligt at få følelserne indrapporteret, mens de var i så frisk erindring som muligt; en fejlkilde, som andre forskningsprojekter har haft svært ved at komme ud over.
Analyser af deltagernes svar viste, at de alt i alt oplevede bedre humør end en tilsvarende kontrolgruppe, der ikke drog af sted på samme vandring i frokostpausen. Men også at de enkelte deltagere i gå-gruppen oplevede mindre nervøsitet på en arbejdsdag med gang, end på andre arbejdsdage hvor de holdt numsen i kontorstolen.
I artiklen skriver forskerne, at det antyder, at »en halv times gang har en positiv effekt på stress hos inaktive kontoransatte«.
På grund af indviklede beregninger og analyser er det ikke til at sætte præcise tal på forbedringerne. Men Cecilie Thøgersen-Ntoumani skønner over for Videnskab.dk, at de groft sagt svarer til, at man klatrer et halvt trin til op ad en humørskala, der går til 5 – for eksempel fra 2 til 2,5 eller fra 3,5 til 4.
 
Undersøgelsen er godt strikket sammen
Undersøgelsen får rosende ord med på vejen af Anne-Marie Elbe, der forsker i blandt andet motivation og sportspsykologi ved Københavns Universitet.
»Forskerne bag er på toppen af deres felt, og det er godt, at de har lavet en intervention på arbejdspladsen, og at det bare gælder om at gå. Det kan næsten alle gøre.«
Hårde data om gåtur i frokostpausen ville gøre den lettere at sluge for arbejdsgiveren
Undersøgelsen viser, at bare en smule motion i arbejdstiden gavner ansattes velbefindende. Dermed antyder den også, at arbejdsgivere kan få noget ekstra ud af deres ansatte ved at indlægge en halv times pause midt på dagen til at komme ud og strække stænger.
Det er tidligere antydet, at mindre stressede og mere entusiastiske arbejdere laver mere, hvilket selvfølgelig kan mærkes på bundlinjen. Men et næste skridt kunne være at undersøge det mere konkret, påpeger Anne-Marie Elbe.
»Man kan lave målinger af produktivitet og langtidsmålinger af, hvor mange sygedage de ansatte har og den slags. Hårde data på de områder ville gøre det interessant for arbejdsgiverne at gå ind i,« mener hun.
 
Hvordan skal en gåtur egentlig sættes sammen?
Cecilie Thøgersen-Ntoumani spekulerer desuden i, at det kunne være interessant at dykke ned i en række andre punkter, herunder om:
  • interventionen også virker over længere tid
  • resultaterne kan generaliseres til at gælde for folk i andre stillinger og erhverv
  • gåturen også påvirker andre parametre som søvn, livskvalitet og vægt, og endelig om
  • det gør en forskel, hvilket miljø man går tur i – altså om man går ved vand, i skov og på marker eller midt i asfaltjunglen
Resultaterne er publiceret i tidsskriftet Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.
Dette indlæg blev udgivet i Inspiration og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.