Ordblinde får hjælp til livet med IT

Fredag den 29/4 havde Harddisken på P1 et indslag som omhandler de problemer man som ordblind kan have med at benytte IT og hvilke hjælpemidler man kan benytte for at afhjælpe problemerne.
Hør indslaget herunder.
http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/harddisken-2016-04-21/#!/45:02

Samtidig bragte Dr.dk/tech denne uddybende artikel.

Ordtavlen.dk vil hjælpe ordblinde med at navigere i det udbud af hjælpeprogrammer og apps, som ordblinde kan have gavn af.

ordblinde_drdk_trtr_00000616.jpeg
– Nogle gange kan det være nemmere at diktere en besked i stedet for at bruge ti minutter på at skrive en kort sms, siger Jesper Sehested Jensen

Jesper er selv ordblind, men han har gennem sin uddannelse og i sit arbejde brugt dikterings- og højtlæsningsværktøjer. Han kender derfor de problemstillinger og misforståelser, som der kan opstå som ordblind i en verden, hvor meget af den daglige kommunikation sker via mail eller andre beskedtjenester.

Det nye website, ordtavlen.dk, er en del af etlivsomordblind.dk. En side, som deler Jespers erfaringer og andre historier fra miljøet omkring ordblinde og andre med læsevanskeligheder.

Jesper vil udvikle ordtavlen.dk til at indeholder videoer og beskrivelser, som vejleder og underviser i brug af programmer til folk med læsevanskeligheder, så man kan finde frem til dem, der passer bedst til den enkeltes behov.

– Nogle gange kan det være nemmere at diktere en besked i stedet for at bruge ti minutter på at skrive en kort sms, siger Jesper Sehested Jensen om den slags situationer, hvor han ville ønske, at der var mere undervisning i, hvornår man kan gøre brug af sine hjælpemidler. En viden som han lært sig selv og deler med andre på sin hjemmeside.

Ordblinde kan få bevilliget en IT-rygsæk i form af en hjælpemiddelspakke. En del af pakken er en lille scanner, dikteringsværktøjer og tekstbehandlingsprogrammerne CD-ord og IntoWords. Det smarte ved tekstbehandlingsprogrammerne er, at de kommer med ordforslag, mens man skriver, samt muligheden for at få læst teksten op for at kunne lytte efter stavefejl.

Tidligere fik man programmerne på en bærbar windows pc sammen med en stor scanner. En løsning, som fik meget kritik, da den ikke passede til den enkeltes behov og i nogle tilfælde gjorde, at man skulle have en ekstra computer med sig.

Der er i de senere år blevet lukket op for mere individuelle løsninger, og programmerne er blevet mulige at hente til både Mac, smartphone og tablet. Derudover bliver der hele tiden udviklet nye apps og andre hjælpeprogrammer, som er tilgængelige på de forskellige app markeder.

link til den originale artikel: http://www.dr.dk/nyheder/viden/tech/ordblinde-faar-hjaelp-til-livet-med-it

Link til ordtavlen.dk: http://ordtavlen.dk/

Dette indlæg blev udgivet i Inspiration og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.